Marcel Duijs

Marcel lééft muziek. Een veelzijdig musicus met passie voor zijn vak.

Na zijn studies aan het conservatorium (piano klassiek, bijvak saxofoon lichte muziek) en de universiteit (muziekwetenschap) heeft Marcel zich ontwikkeld tot een ervaren dirigent, arrangeur, workshopleider, zanger en instrumentalist, variërend van oude, klassieke en kerkmuziek via jazz, funk en rock tot muziektheater en wereldmuziek.

Met deze bagage kwam hij, gewoon voor de lol, als zanger bij Waar het Asfalt Ophoudt en ontdekte daar de kracht van 'zingen in je moerstaal', versterkt met theatrale elementen. Hij heeft zich bij het Asfalt ontpopt als huisarrangeur en nam uiteindelijk, na het vertrek van oprichter Ines Leijen en haar opvolger Marcus Janssen, met enorm veel plezier het dirigeerstokje over.

De Nederlandse taal geeft een extra dimensie, omdat het een expressie biedt die ons eigen is. "Met clichés kom je niet weg", aldus Marcel. "Zeker niet als je er ook nog theater aan toevoegt. "

foto: Joke Rijken van Olst

De kracht van Marcels manier van leidinggeven vindt haar oorsprong in een ver verleden. "Ik kom uit een lange lijn van pianisten. Allemaal solisten." Hij kon noten lezen voordat hij naar school ging. "En natuurlijk kreeg ook ik individuele pianolessen."
Op zijn veertiende beleefde hij een magisch moment. In een Alkmaars theatercafé werd een improvisatieworkshop gehouden.
"Ik zat te klooien met akkoordsymbolen op een leadsheet. Dat was nieuw voor me. Voordat ik het in de gaten had, kwam er een man met een enorme contrabas naast me staan die mee begon te “lopen”, zoals bassisten dat zo mooi kunnen. De een na de ander viel in en alles, de hele groove, het hele nummer viel op zijn plaats. Vanaf dat moment was er geen houden meer aan en kwam ik elke week terug."
Zijn fascinatie met dit spelen met en reageren op elkaar veranderde zijn muzikale beleving totaal. Daar is de basis gelegd voor zijn eigen wijze van muziek maken en dirigeren.

"Is er een mooier vak? Het heet niet voor niks spelen", aldus Marcel.

Dit draagt hij ook uit bij het Asfalt: het gaat om samen zijn en interactie. Marcel leert ons elke noot te benaderen als deel van een groter geheel. We doen creatieve oefeningen, we zingen regelmatig elkaars stemgroep, we leren optimaal de solisten tot hun recht te laten komen en Marcel leert ons genieten van het effect dat dit alles heeft voor het geheel.

Marcel geeft leiding aan het Asfalt op een welkome en ontspannen manier.Interview met Marcel Duijs door Bea Jongsma